V.r.n.l.: Kees Reijnders - juwelier, Hendrik maas - lijmfabrikant, onbekend, Harry Gelders - schilder. De overige heren zijn C. Rijnders. K. van Wijngaarden. L. Bax, C. v.d. Sanden, P. Verbunt, J. van Hout en Fr. Mollen. De heren staan voor Hotel Valk. Datering: 1 december 1934 Auteur(s): Fotopersbureau Het Zuiden

10.000e inwoner Valkenswaard

In de ochtend van 1 december 1934 werd op het gemeentehuis enigszins plechtig aangifte gedaan van de reeds enkele dagen verwachte 10.000e inwoner van Valkenswaard.

Het gelukkige ouder paar was genaamd  Hendricus Hubertus  de Vos en Maria Catharina de Laat, wonende aan de Holleweg 47. De vader was sigarenmaker bij de N.V. Willem II fabrieken. Volgens de krant stond hij bekend als “een zeer oppassend huisvader van een keurig gezin.” Het gezin telde 5 kinderen, waaronder een tweeling. Een kind was in 1931 overleden. De 10.000e inwoner kreeg de voornamen: Hendricus Elise Michel Cornelus.  De naam Elise kreeg hij omdat dat ook de voornaam van de burgemeester was.
Harry (roepnaam) werd op de 29e november om 9.45u. geboren, en woog 9 pond. Om 11 uur loeide de sirene ten teken dat de aangifte was voltooid. Het comité van de Middenstand droeg zorg dat de gelukkige vader per auto van huis werd gehaald, en naar het gemeentehuis werd gereden, alwaar hij werd toegesproken door de burgemeester.
In de met bloemen versierde burgemeesterskamer waren ook de wethouders en de gemeentesecretaris aanwezig. Namens hen overhandigde de burgemeester een spaarbankboekje ter waarde van  Fl. 100,-, en liet bloemen bezorgen bij de gelukkige moeder. Het gemeentebestuur was zo zeer verguld met de jongste inwoner, dat voor de gelegenheid het politieuur (sluitingstijd) werd verlengd tot 24.00 uur. Daarnaast mocht er voor de gelegenheid gedanst worden van 18.00 tot 22.00 u. Plaatselijk aannemers zorgden voor een ereboog. Het eigenlijke feest begon die dag om 15.00u. met een muzikale rondwandeling door Harmonie U.N.A. naar het geboortehuis. Ter plekke werd door verschillende vertegenwoordigers van verenigingen gelukswensen aangeboden. De middenstandscommissie overhandigde een stapel cadeaus die er niet om loog:
Een  kinderwagen, een hobbelpaard, een bad, een Engels hemd (…), een kruik, een ganglamp, een bloemstuk, 2 flessen eau de cologne, een koekoeksklok, een pantalon, een paar luxe schoentjes, een wagenvacht, 2 kistjes sigaren, een gasfornuis, een ligstoel, een sigarenkoker, een theeblad, een kist muisjes, een jaar lang maandelijks een krentenbrood, een jaar lang wekelijks 3 pond ribstuk, 6 weken lang dagelijks een fles melk, 3 flessen drank, een witte omslagdoek, een wollen wiegdeken, een vloermat,  een half jaar lang wekelijks een pond kaas, 2 baby schilderijen, een jaar lang wekelijks een witbrood, een wollen deken, en ten slotte een kist mandarijnen. Daarnaast stelden enkele garagehouders  gratis taxi’s ter  beschikking om de Harry ten doop te rijden.
En om de feestvreugde compleet te maken werden alle inwoners verzocht de vlag uit te steken, “om dit gedenkwaardig feit luister bij te zetten.”


Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Een praalwagen van het bloemencorso van 1966.
Familieschommel in Speeltuin "Het Wandelpark".
Valkenswaard - Dijkstraat
Gebied Dommelen
images/hourglass.png

ZOEKEN...